Pálóczi Horváth István Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium

Pénz7 2018

2018.03.19.

Magyarország 2015-ben csatlakozott először az Európa szerte közel 30 országban egy időben zajló European Money Week kezdeményezéshez. A program célja, hogy már fiatal kortól segítse a pénzügyek iránt érdeklődő diákokat ismereteik bővítésében, és felhívja a figyelmüket a mindennapi pénzügyi tudatosságra. 2017-től az EMMI mint projektgazda, a tananyagot a tanév hivatalos rendjébe is beillesztette. A program bővülését támogatta a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Junior Achievement Alapítvány, mivel a vállalkozói kompetenciafejlesztés és a vállalkozói alapismeretek élményalapú bemutatása is bekerült a programsorozatba.

 

A Magyarországon megrendezésre kerülő Pénz7 missziója, hogy

- felhívja a figyelmet a pénzügyi tudatosságra, a pénzügyi kultúra fejlesztésének fontosságára,

- széleskörű szakmai összefogás megteremtésével segítse a különféle, pénzügyi edukációs projektek terjedését, hasznosulását.  

Iskolánk második alkalommal csatlakozott a Pénz7 programhoz:

  • Nagy Csilla és Szabó Mária tanárnők régi pénz gyűjteményét tekinthették meg a tanulók.
  • Halasi-Berta Éva tanárnő plakátot készített HÍD programunkon tanuló diákjaival a forgalomban lévő papírpénzekről.
  • Szabó Mária tanárnő talányos kérdésekkel, szólásokkal, közmondásokkal készült a magyar órákra.
  • Roicsik Rita tanárnő matematika óráin a tudatos pénzkezelés, pénzügyi kérdésekben való döntéshozatal, takarékoskodás jelent meg a feladatokban.
  • A 9. b osztály tanulói Pálóczi pengőt tervezhettek.
  • Kerepesi István óráin a kamatról, THM-ről, hitelről, KHR-ről volt szó.
  • Ozsváth Kata a csekk kitöltésről, postai tevékenységekről tartott gyakorlatias órákat.
  • Kuris Árpád tanár úr a 9. évfolyamon pénz kialakulásáról, a pénzhelyettesítő eszközökről tanult, valamint pénztesztet töltöttek ki. A 10. évfolyamon megtanulták, hogy kell vállalkozást indítani, mi a vállalkozás és a hitel kapcsolata, miért veszélyes az induláskor a sok hitel. Kitöltésre került a hitelteszt is. A 12. évfolyamon a vállalkozás indítása volt a téma, vállalkozásban a megtérülési rátát számították ki, a hitelteszt és hitelkérdőívet töltöttek ki, de próbáltak rájönni a hitel és a kamatok összefüggéseire is.
  • Sztolarik Dániel tanár úrral a 10. b osztályosok játékosan kapcsolódtak be a programba, ők egy Gazdálkodj okosan! társasjáték partit szerveztek.
  • Ezen a héten volt megtekinthető a Fűts okosan! vándorkiállítás iskolánkban. Ami részint kapcsolható a tudatos pénzkezeléshez is.

 

A hét folyamán felhasználásra kerültek a http://www.penz7.hu/ oldalon található segédanyagok is.

2018. március 12.

Roicsik Rita

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hírek, információk


X