Pálóczi Horváth István Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium

Képzéseink

 
A HÍD programról szóló tájékoztatónkat ezen a linken tekinthetik meg
 
Szakiskolai képzés
Szakképzés keretében az OKJ szerint megszerezhető szakképesítések:
 
34 521 08 mezőgazdasági gépész – 3 év
A képzés a szakképzési kerettantervekre és a szakiskolai közismereti programra épül, a helyi tantervnek megfelelő elméleti és szakmai gyakorlati oktatással, a mezőgazdaság szakmacsoportban.
Célunk olyan mezőgazdasági gépész szakemberek képzése, akik jártasak a mezőgazdasági erő-és munkagépek karbantartásában, javításában. Hibafelvételt, hibaelhárítást, beállítást, beszabályozást végeznek, ugyanakkor képesek üzemeltetési feladatokat is ellátni. A képzés során a fiatalok tanulnak mezőgazdasági és gazdálkodási ismereteket is. A gyakorlati oktatáshoz szükséges feltételeket iskolánk biztosítja. A szakmai vizsgához szükséges mezőgazdasági vontatóvezetői jogosítványra a felkészítés a tananyag részét képezi, az első elméleti és gyakorlati vizsga ingyenes.
 
Szakképesítés-ráépülés
 
35 521 02 mezőgazdasági gépjavító – 1 év
A szakma szakképesítés-ráépülésként a növénytermesztési gépüzemeltető, gépkarbantartó, a mezőgazdasági gépész és az erdészeti gépész végzettséggel rendelkező tanulóknak ingyenes.
Célunk olyan szakemberek képzése, akik képesek a mezőgazdasági erő és munkagépek, berendezések kezelésére, beállítására, karbantartására és javítására. Elvégzik a nagyjavításokat, átszerelik a mezőgazdasági gépeket a különböző szezonális munkákra. Ismerik és alkalmazzák a mérőműszereket, értenek a gépek hidraulikus rendszeréhez, az elektronikához.
 
34 811 04 szakács - 3 év
A képzés a szakképzési kerettantervekre és a szakiskolai közismereti programra épül, a helyi tantervnek megfelelő elméleti és szakmai gyakorlati oktatással, a vendéglátás-turisztika szakmacsoportban.
Célunk olyan vendéglátó szakemberek képzése, akik képesek a vendégek elvárásainak megfelelő ételválaszték kilakakítására és elkészítésére, valamint az elkészített ételek megfelelő minőségi szívonalon történő tálalására.
Tanulóink a szakmai gyakorlatot az iskola jól felszerelt tankonyháján csoportos formában, illetve a szintvizsga letételét követően tanulószerződéssel külső gyakorlati helyeken, gazdálkodó szervezeteknél, vállalkozóknál teljesítik.
 
Szakiskolások középiskolája – 2 év
A szakmai vizsgát tett tanulók számára 2 év alatt nappali, levelező vagy esti tagozaton biztosítjuk az érettségi vzsgára történő felkészítést, ezzel is elősegítve az érettségi, a felsőfokú továbbtanulás, a munkaerőpiacon történő előnyösebb elhelyezkedés, illetve a további szakmai végzettség megszerzésének lehetőségét.
 
34 814 01 Családi gazdálkodó – 3 év
Megszervezi, irányítja és elvégzi a kertészeti növények termelésével, a háziállatok tartásával, a termékek értékesítésével kapcsolatos munkákat.
 
34 541 08 Kistermelői élelmiszerelőállító, falusi vendéglátó – 3 év
Az általa előállított élelmiszeripari termékeket piacon, házhozszállítással vagy vendégasztal szolgáltatás keretében értékesíti.
Falusi vendéglátóképnt komplex szolgáltatást (szállásadás, étkeztetés, programszervezés, stb.) biztosít.
 
34 541 01 Édesipari termékgyártó – 3 év
Az édesipari termékgyártó ismeri az édesipari félkész- és késztermékek szakszerű, gazdaságos előállításának elvi folyamatait, a cukorka-, keksz- és ostya-, a teasütemény gyártás, valamint a csokoládétermékek készítésének műveleteit, ezek technológiai sorrendjét. A felhasznált anyagok jellemzőit, az alkalmazott gépek és eszközök szerepét. A termékek kiszerelését, a csomagolásának módjait.

34 541 07 Erjedés- és üdítőital-ipari termékgyártó – 3 év
Az erjedés- és üdítőital-ipari termékgyártó képes a szakterülethez tartozó technológiai folyamatok elvégzésére, gépi berendezések üzemeltetésére, a biztonságos élelmiszer előállítására: üdítőital, ásványvíz, szikvíz, gyümölcspálinka, sör. 
 
Aktuális felvételi tájékoztatónkat a 2019/2020-es tanévre innen tölthetik le.

Hírek, információk


X